1 Lig Panorama (1.Hafta )

2 Eylül 2014

Hava sıcaklıklarının mevsim normalinin üzerinde devam etmesi, haftaya milli maç arası dolayısı ile maçların oynanmayacak olması "PTT 1.Lig 2014-15 sezonu 12 Eylül’de başlayamaz mıydı?" sorusunu da beraberinde getiriyordu. Öyle ya da böyle özlediğimiz PTT 1.Lig'e yeniden kavuştuk. Taraftarın elektronik bilet uygulamasına henüz alışamadığı görüldü. Stat dışında takımlarını desteklemeye çalıştılar. Elektronik bilet uygulamasına yönelik yeterli tanıtım ve kampanyaların yapılmadığını gördük, bu belirgin bir şekilde statlardaki taraftar sayısına yansıdı. Kulüplerin e-biletten kazanacağı 8 TL gibi bir rakam yüzünden her hafta binlerce biletin satılmasının önüne geçilmemesinin akıl alınır yanı yok. Taraftarına e-bileti kampanya ile veren, örneğin ilk hafta maç biletine veyahut forma alana e-bilet yükleme kartlarının verilmesi gerekir. Ayrıca, sporda şiddettin önlenmesi adına yapıldığı söylenen uygulamanın hayata net geçmesi için, e-bilet ile stada giren taraftarın biletinde yazılı koltuğa oturması sağlanmadığında e-biletin geçersiz olduğunu söylemekte yarar var.

Saha içine dönecek olursak PTT 1.Lig takımlarının birçoğunun sezona hazır olmadıklarını gördük. Hazırlık sezonu çalışmalarının, süresi kadar neyi ne kadar çalıştığının da önemi vardır. Bununla beraber teknik direktörlerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri de sezon öncesi hazırlık ve antrenman maçlarında tüm oyunculara eşit süre verme adına ideal kadro ile yeterli süre ve sayıda hazırlık maçı oynamamalarıdır. İlk hafta maçlarına baktığımızda özellikle maçların ilk yarılarında oyuncular arasındaki uyumsuzluk belirgin bir şekilde görüldü. Ligin erken başlamasının tek bir avantajı olabilir o da transferin son günün ilk maçtan sonra olması ve takımların lig maçında gördükleri eksik mevkilerine hala transfer şanslarının olmasıdır.

GAZİANTEP BBSK 1-1 BOLUSPOR

Belediye destekli Antep takım bu yıl hedefini Süper Lig olarak açıkladıktan sonra yaptığı hoca ve oyuncu transferleri ile lig daha başlamadan en çok konuşulan takım oldu. Süper Lig'den yaptığı transferler ile yepyeni bir takım olarak karşımıza çıktı. Boluspor kısıtlı imkanları ile kurduğu takıma son hafta yapılan Prijovic transferi tam yerinde oldu. Gaziantep.BŞB.Spor takımına karşı savunmayı yerinde bırakıp önlerine Kibong-İshak ikilisi ile güçlü bir merkez oluşturdu. Fakat Prijovic ve Kenan'ın aynı anda oynaması Emre ve İsmail Haktan'ın kenarda oynamasını sağladı. Emre ve İsmail, her ikisi de savunma yönü çok güçlü olmayan oyuncular, bundan dolayı Antep takımı ataklarını kanatlara yönlendirip özellikle Nurettin'in oynadığı kanattan ataklar gerçekleştirdi. Sertan'ın bu kanattan gerçekleştirdiği atakta içeride dokunan Javadov oldu ve ev sahibi takım sahasında öne geçti. Özellikle Javadov ve Sertan, Boluspor kalesini zorladı fakat kaleci Özkan başarılı kurtarışlar yaptı. Maçın ikinci yarısında ise tam anlamı ile anlamakta zorlandığım bir pozisyon gerçekleşti. Antep takımı skor avantajını yakalamışken ve topun kontrolü kendilerindeyken 8 (Sekiz) oyuncu ile rakip takıma hücum ediyordu. Salih'in kaptırdığı topta hızlı hücuma etkili çıkan Kibong topu rakip ceza sahası üzerine kadar taşıdı, Prijovic'in desteğini iyi gördü ve etkili asistine Prijovic aynı güzellikle bir vuruş ile karşılık verdi ve deplasmanda puan getiren gölü buldu. Antep takımın sonraki çabalarına kaleci Özkan engel olunca takımlar sahadan birer puan ile ayrıldılar.

BUCASPOR 1-1 ALTINORDU A.Ş.

Ligin yeni takımı Altınordu, daha önce birçok defa maç oynadığı Buca Stadın'da Bucaspor ile karşılaştı. Her iki takımında ortak yönü çok fazlaydı. Bucaspor Futbol Akademisi'nin kuruluşunda görev almış iki teknik direktörün maçı oldu. Altınordu takımının başarılı teknik direktörü Hüseyin hoca, Bucaspor profesyonel takımında Bucaspor teknik direktörü Sait hocanın yardımcılığını da yaptı daha önceki yıllarda. Her iki takımında da birlikte oynayan oyuncu sayısı bu maç itibariyle hayli fazlaydı. Bucaspor takımının lig ve oyuncu tecrübesi maça daha iyi başlamalarını sağladı. Altınordu takımındaki birçok oyuncu ilk defa PTT 1.Lig maçına çıktı ve maçın başlaması ile bu heyecanları ve tecrübesizlikleri kendini gösterdi.

Bucaspor'da yeni transferler Erkan ve Emin takıma geç katıldı ve henüz hazır olmadıkları için ikinci hafta ile birlikte kadroya katılacağını düşünüyorum. Bucaspor kadrosunda bu yıl büyük çıkış yapması beklenen oyuncular kaleci Ömer Kahveci ve Emre Şahin olarak görünüyor. Gurbetçi Bilal Akgüvercin yine sürpriz çıkış yapabilecek bir oyuncu fakat Erkan'ın transferi ile çok fazla şans bulamayabilir. İlk onbirde başlayan Yasin ilk yarıda bekleneni veremedi ve ikinci yarıya Bucaspor Yasin'in yerine Bilal ile başladı.

Altınordu takımında en iyi performansı sağ kanatta oynayan Halil İbrahim gösterdi. Forvette yeni transferler Göksu ve İbrahim'in henüz yeterli performansa sahip olamaması forvette Mertan'ın görev almasını sağladı. Altınordu takımın bu yıl Süper Lig hedefi yok ve bu yönde bir takım kurmadılar. Hedefe oynayacak bir kadroya da sahip değiller fakat lige alıştıkça ve ekonomik sorun yaşamayacakları da göz önünde bulundurulduğunda üst sıralarda yer alabilirler.

Bucaspor, rüzgar avantajı ile maça iyi başladı ve henüz maçın başında Ferhat ile çok net pozisyonu değerlendiremedi. Hemen arkasından sol çaprazdan kazandığı serbest atışı Zafer etkili kullandı, İskender dokunduğu topu tamamlayan Ferhat oldu, İskender ve Ferhat'ın vuruşları arasında mesafe ve sürenin azlığı Ferhat'ın ofsayt pozisyonunda olup olmadığını çözmeye yetmedi sanırım. Golden sonra Altınordu takımının oyuncuları topa sahip olduklarında bir an önce atak sonlandırma isteğinden dolayı etkili ataklar yapamadılar. İlk yarının son çeyreğinde Altınordu takımı özellikle Halil İbrahim ile etkili ataklar geliştirdi. Sağ çaprazdan içeri girip yaptığı ortaya Engin çok net pozisyonda kafayı vuramadı. 38. dakikada Altınordu takımı hücum ederken Bucaspor ön liberosu Ferhat topu uzaklaştırmada başarılı olamayınca top bir anda Engin'in önünde kaldı, Luiz hızı ile Engin'e yetişmesine rağmen yaptığı hamle ile penaltıya neden oldu. Yusuf penaltı golü ile skora eşitlik getirdi. İkinci yarıda rüzgar avantajı Altınordu takımına geçti. Bucaspor topa sahip olup gol ararken, Altınordu takımı genç oyuncuları ile daha çok koşarak oyunu dengede tutmaya çalıştı. Maçın sonlarına doğru Altınordu tüm hücum oyuncularını oyuna alarak galip gelmek istedi fakat özellikle son dakikalarda Bucaspor'un Emre ve Nsaliwa ile net pozisyonları oldu.

SAMSUNSPOR 0-0 GİRESUNSPOR

Samsunspor, geçen sezon birlikte oynayan oyunculardan kurulu bir savunma hattı ile maça çıktı. Ön liberoda çok iyi iş çıkaran 1996 doğumlu Doğan Erdoğan görev aldı. Doğan özelliğinde bir oyuncu takımda bulundurduktan sonra sağında ve solunda yine defansif özellikleri güçlü iki oyuncu oynattığınızda, hücum organizasyonlarında eksik kalırsınız. Bu orta saha üçlüsü ligin güçlü takımlarına karşı kullanılabilir. Samsunspor takımın maç boyuncu en büyük sıkıntısı Umar, Serdar ve Adilovic gibi hücumda etkili olabilecek oyunculara etkili paslar atabilecek ve orta alandan destek sağlayacak oyuncu eksikliği oldu. İkinci yarıda Zafer'in oyundan çıkması çok isabetliydi fakat yerine Hasan tercihinden çok Musa Aydın'ın girmesi hücumda daha fazla katkı sağlayabilirdi. Samsunspor takımı hücum hattına, sol kanat ve orta alanda hücuma yönelik bir oyuncunun sıkıntısını yaşayacaktır.

Giresunspor şampiyon kadrosundan birçok oyuncuyu takımda tutup, bütçeleri dahilinde oyuncu transferleri ile kadroyu desteklediler. Takımda en çok merak edilen yabancı oyuncuların göstereceği performanstı. Mehmet hocanın gayet cesur, hücum ağırlıklı kadro ile sahaya çıkması kazanma isteğini ortaya koydu. Abdülaziz ve Abwo kontratağa daha yatkın oyuncular fakat önlerinde Ergün ve Jones'un bulunması kenarda rakibi birebir yakalamalarını sağlıyor. Mehmet hoca güçlü rakiplere karşı tek forvet ile çıkabilir fakat bu oyun sistemini koruması onlara birçok maçta kolay gol bulmalarını sağlayacaktır. Maçın ilk yarısında Abdülaziz'in uzaktan şutları ve içeri kat ettiği driplingleri dışında iki takım bir birini çok zorlamadı. İkinci yarıda ise en net pozisyonu, Samsunspor Serdar Eyilik ile yakaladı. Kaleciye geçtikten sonra vurduğu topu kademeye giren Berkan kurtardı.

MANİSASPOR 0-3 ALBİMO ALANYASPOR

Lige sıkıntılı başlayan Manisaspor kadro kurmakta sıkıntı yaşıyor. Barbaros'un sakatlığı ve yeterli takviyelerin yapılmaması Manisaspor'u ilk maçta etkisiz bıraktı. Ligin yeni takımlarından Albimo Alanyaspor en doğru hamleyi Mehmet Altıparmak ile devam ederek yaptı. Atacan ve Haydar gibi iki önemli kaleciye sahip takım önlerine Sercan ve Cemil'i transfer ederek, savunma hattını güçlendirdiler. Eren ve Efecan maçta çok önemli bir performans ortaya koydular. Forvet hattı için aldıkları yabancı oyuncu Ayite iyi bir performans ortaya koydu ve çok akıllı bir vuruş ile ilk maçında gol ile tanıştı. Maçın ilk yarısı her iki takım bir birine üstünlük yakalayamadı, karşılıklı ikişer pozisyon buldular. İkinci yarıda etkili olan Albimo Alanyaspor oldu ve birbirinden güzel üç gol ile Manisaspor'u mağlup etmeyi başardılar.

ADANA DEMİRSPOR 1-1 DENİZLİSPOR

Yaptığı önemli oyuncu transferleri ile lig başlamadan hedef takım gösterilen Adana Demirspor takımı rahat kazanır diyen olduysa, kesinlikle Denizlispor kadrosunu ve yapabileceklerini bilmiyorlardır demektir. PTT 1.Lig'de tecrübeli oyuncuları transfer etmeyi tercih ettiler ve eski oyuncuları Bülent Ertuğrul da yuvaya dönen oyuncu oldu. Futbolu Denizlispor forması altında bırakmak istediği için takıma dönen oyuncu oynadığı futbol ve attığı gol ile alkışı hak eden oyunculardan oldu. Fatih Çakır, Erçağ, Andonov ve Yordanov ile etkili bir hücum hattı oluşturulmuş. Özcan Bizatti, PTT 1.Lig'de nasıl takım kurulması ve nasıl oynanması gerektiğini iyi bilen hocalardan ve rakibin oyununu etkisizleştirecek önemli hamleler yaptı maç içinde. Adana Demirspor takımında öne çıkan oyuncu Fenebahçe'den kiralanan Beykan Şimşek oldu. Sol kanadı etkili kullandı ve gol pozisyonlarına girdi, gol attı.

ŞANLIURFASPOR 2-1 ADANASPOR

Şanlıurfa stadındaki zemin probleminden dolayı ilk maçını Elazığ'da oynamak zorunda kaldı. Elazığ zemini de çok iyi değildi ve hatta Şanlıurfaspor takımın son dakikada kazandığı penaltıyı Tello yavaş fakat düzgün bir vuruş yaptı fakat dışarı gitmesinde zemin ne kadar etkisi var tam anlaşılmamakla birlikte, top dışarı giderken zeminden sekip gitmesi zeminin nasıl olduğunu gösteriyordu. Şanlıurfaspor takımı Cihat hoca ile birlikte yeni bir takım kurdu ve geçen sezondan iyi performans gösteren Fevzi, Onur, Zenke, Youssef ve Volkan Okumak kadroya giren oyunculardı. Adanaspor ise kadrosunu büyük ölçüde korurken kaleci Atilla, stoper Ozan ön libero Luiz, eski oyuncusu Fevzi ve forvet Murat Yılmaz kadroya dahil olup ilk onbirde başlayan oyuncular oldular. Şanlıurfaspor maça etkili başlayan taraftı. Topun kendisinde kalması için gerekli genişlik ve derinliği oyunda sağladılar. Oyunun hemen başında serbest atışı hızlı başlatıp attıkları gol, güvenlerini daha da artırdı. Adanaspor hücumda iki forvet ile oynayınca Fevzi ve Tiago da hücum özellikte oynamaya çalışınca orta alanda sayısal üstünlüğü Şanlıurfaspor takımı yakaladı. İkinci yarıda Fevzi-Samican değişikliği oyunu dengeledi fakat hücuma asıl katkı, Olcay ve Mehmet Boztepe'nin girmesi ile oldu. Her iki oyuncu da bu yıla damga vurabilecek oyuncular. İkinci yarıda oyuna denge getirip daha iyi bir oyun sergilediler fakat savunma hattı çizgi halinde çok öne çıkınca savunma arasına ve arkasına atılan birçok topta Şanlıurfaspor pozisyon buldu. Şanlıurfaspor takımı Zenke ile ikinci golü bulması Adanaspor'u maçtan koparmadı ve Adanaspor daha fazla sayıda oyuncu ile hücum etmeye zorladı. Ergin'in golü ile puan için umutlansa da maçtan mağlup taraf oldular.

ORDUSPOR 0-1 KAYSERİSPOR

Birbirine zıt iki takım ilk haftada rakip oldu. Birinde işler ne kadar iyi gidiyorsa, diğerinde o kadar kötü gidiyordu. Orduspor geçen sezon yakaladığı sportif başarıyı yönetimsel olarak gösteremedi ve birikmiş borçlarına çare olamayınca elindeki birçok önemli oyuncu ayrıldı, yeni transferler ise transfer tahtasını açamadıkları için lisanslarını çıkaramadılar. Orduspor, geçen sezondan kalan ve bir gün önce profesyonel yapılıp oynatılan oyuncular ile maça çıkınca ortaya çıkacak sonuç daha çok merak edilmeye başlandı. Maçın henüz 13.dakikasında Cemil'in Emre Aygün'e yaptığı barız gol şansı engelleme hareketi yüzünden kırmızı kart ile atılması oyuna denge getirmiş oldu. Kayseri takımında çok etkili oyuncular olmasına rağmen pozisyon üretmekte sıkıntı yaşadılar. Nobre'nin sağ çaprazdan ceza sahasına girip yaptığı orta Ufukhan'nın sırtına çarptı fakat, maçın hakemi pozisyonu penaltı olarak değerlendirdi. Nobre düzgün bir vuruş ile maçın tek golünü buldu. Ufukhan'ın ve Emre Can'ın gördüğü kırmızı kartlar zaten eksik olan kadroya bir darbe daha vurmuş oldu.

KARŞIYAKA 1-1 ANTALYASPOR

Süper Lig'den gelen Antalyaspor, bu ligde çok fazla kalmamak için iddialı bir takım kurdu ve hedefleri bir an önce süper lige geri dönmek. Karşıyaka ise Yusuf hoca ile devam ederek pozitif futbola devam dedi. Kalede David eski performansında değil, Berkan ve Rıdvan beklerde hücum yönleri çok güçlü fakat savunmada sıkıntı yaşadıkları anlar çoğunlukta. Stopere Cenk Güvenç'i kiralayarak sorunu çözmüş görünüyorlar. Ön liberoda Mustafa Aşan kesinlikle Yusuf hocanın oynatmak istediği oyun tarzına uygun değil, oyun hızını düşürüyor bu yüzden daha sakin ve biraz da gamsız bir oyun tarzı tercih eden Servan ile oyuna başladı. Ahmet Arı, Juninho ve Ofoedu her an hızlı oyuna çıkabilen oyuncular ve maçın başlaması ile bunu bize fazlası ile gösterdiler. Juninho eski performansında değil fakat eğer sakatlık yaşamaz ise toparlayacağına inanıyorum. Önde Kahe çok istekli ve arzulu bir performans ortaya koydu.

Her iki takım da oyuna çok hızlı başladı ve maçın ilk yarısı, haftanın en güzel maçlarından biriydi. Ofoedu'nun kenardan taşıyıp çıkardığı topa Kahe etkili vurdu ve takımın öne geçiren gölü attı. Hızlı hücuma çıkarken Ofoedu önüne beklediği topu çizgide bulunca sinirlendi fakat topla buluşup içeri etkili girdi, geriden destek veren Onur Alkan'a oynamak yerine kaleye vurmayı tercih etmesi pozisyonun etkisinde kaldığını gösteriyordu. Antalyaspor bu gole karşılığı Petr Janda'nın uzun driplingine dur diyen olmayınca rakip ceza sahası üzerine kadar sürdürdü, Sezer'e verdiği pasta Sezer önce düzeltti ve sonra haftanın en güzel gollerinden birine imza atacak vuruşu yaptı, skora eşitlik getirdi. Maç boyuncu karşılıklı pozisyonlar devam etti, Ahmet Arı'nın ceza sahası içinde vuruşu çok müsait olmasına rağmen kalecide kaldı. Antalyaspor ise Emrah Başsan'ın ortası kaleye yönledi ve kaleci iyi çıkardı. Ofoedu'nun kafa vuruşu da etkisiz kalınca birer puan ile sahadan ayrıldılar.

Osmanlıspor 4-0 Elazığspor

Elazığspor sezona geç başlamanın cezasını ligin en iyi hazırlanan takımı Osmanlıspor karşısında aldığı farklı mağlubiyet ile yaşamış oldu. Maçı dengede tutmaya çalışan Elazığspor'un bu dengesini Cangele orta alandan topla çıkarken Ragıp'a kaptırdığı top ile bozdu. Muhammet Reis'e taşınan topa Muhammet geçen sezondan alışık olduğumuz vuruşlarından birini yaptı ve takımını öne geçirecek golü buldu. İkinci yarıda Elazığspor da iki değişiklik birden geldi. Oyuncu kalitesi ve fiziksel performans ikinci yarı iyice kendini göstermeye başladı. Fiziksel olarak ayakta kalamayan Elazığspor takımı hata üzerine hata yapınca Osmanlıspor takımın etkili oyunu sonuç getirdi ve farklı bir skor ile ilk haftanın lideri olmayı fazlası ile hak eden takım Osmanlıspor Futbol Kulübü oldu.

Haftanın Takımı: Albimo Alanyaspor
Haftanın Teknik Direktörü: Özcan Bizati (Denizlispor)
Haftanın Futbolcusu: Mehmet Yıldız (Osmanlıspor)
Haftanın Gölü: Mehmet Burak Kağan Uça (Albimo Alanyaspor)
Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör

5492 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.060181140899658