Andre’den Dobra Dobra

30 Temmuz 2016

Boluspor'un Eski Fenerli yıldızı Andre Santos, Lig Radyo'dan Yetkin Etkin'e konuştu.

"2010-2011 şampiyonluğunu biz alınterimiz ile kazandık. Ancak sonraki süreçte çok üzüldük. Çünkü o kupaya gölge düşürmek istediler. Mahkeme saha dışında olanların doğru olmadığını da kanıtladı."

YETKİN ETKİN - ÖZEL RÖPORTAJ

Andre Santos'u gördüğüm anda aklıma, 3 Temmuz süreci geliyor. Özellikle Aziz Yıldırım'ın "UEFA çatırdayacak, bu şike değil başka bir operasyon" sözlerini hatırlıyorum. O dönemki futbolculara da bir ayıp yapıldı. Alın teri bir şampiyonluk var. Mahkeme suçsuz buldu. O takımın bir futbolcusu olarak neler söylersin?

- Biz o sene futbolcular olarak elimizden geleni yaptık. Hakkımızla şampiyon olduk. Saha içinde olanları ben gördüm. Saha dışında olanların da doğru olmadığı bir şekilde kanıtlandı. Ben haklı olduğumuzu düşünüyorum. Orada çok iyi ekip vardı, şampiyon olduk. Sonrasındaki süreçte üzüldük. Çünkü emeğimizle kazandığımız şampiyonluğa gölge düştü. Çok yorum yapamam ama biz takım olarak etkilendik. Saha içinde hakkımızla şampiyon olduk. 

DEVLER LİGİ İÇİN GİTMELİYDİM

3 Temmuz sürecinde gitmek istemediğini biliyorum. Sen, Niang, Lugano ayrıldınız. Ne söylendi de gittiniz?

- O sene onlar yaşanmasaydı asla ayrılık yaşanmazdı. Niagon ve Lugano'yu bilmiyorum ama benim çocukluk hayalimdi Şampiyonlar Ligi'nde oynamak. F.Bahçe bu hakkı kaybetmeseydi asla ayrılmazdım.

KALBİM KIRIK OLARAK AYRILDIM

Arsenal menajeri Wenger durumu bilerek beni aradığında, Hasan Çetinkaya, Aykut Kocaman ve başkanımızla görüştüm. Beni satıp para kazanacaklardı, ben de hayalimi gerçekliştirecektim. Bu nedenle transfer gerçekleşti. Gidiş sürecim zor oldu. Üzülerek gittim. Sevdiğim bir kulüptü. Taraftar ve herkes beni çok seviyordu. Kalbim kırık ayrıldım. Hiç istemedim gitmeyi.

Jübilem maçım Fener'le olsun

Yetkin Etkin'e özel açıklamalarda bulunan 33 yaşındaki Andre Santos, "Yaşlandıkça güzelleştiğimi düşünüyorum. 36 yaşında bırakmayı düşünüyordum ama şu anda ne olur bilemiyorum, artabilir. Hırsım bittiği zaman eşyalarımı toplar giderim" diyerek "Devam" sinyali verdi. Santos, "Jübile maçını F.Bahçe'ye karşı oynamak isterimisterim" diye de ekledi. 

Taraftarın aşkı çok büyük 

F.Bahçe taraftarı için ne dersin?

- Taraftar müthiş. Saha içinde ve dışındada. Aşk ve sevgilerini o kadar yansıtıyorlar ki istemeseniz de oynuyorsunuz. Saha dışında da bana sevgileri müthişti.

Volkan kalbine FB'yi kazımış 

O dönemden tek kalan Volkan Demirel. Tek dişi kalmış canavar gibi. 

- Yürekten bir F.Bahçeli. Gökhan için de aynı şeyi söyleyebilirim. Onca yıl oynadı, kalbine F.Bahçe'yi kazımıştır. Selçuk ya da benim için de geçerli. İnsanların unutması çok zor. Son kalan futbolcu olarak Volkan Demirel de iyi duygular yaşıyordur. 

Önüne gelene saydırırdı

"Aziz Yıldırım kazanma hırsından iyi niyetle sıklıkla bana, Alex, Bilica, Güiza'ya saydırırdı."

Aziz Yıldırım ile ilgili anlatacağı ilginç bir anısı var mı?

- Anıdan ziyade gelen bir şey konuşabilirim. Aziz Yıldırım net bir insan ve başkandır. Şeffaf ve net olmasını ister. Maçları canlı izliyor ve sonrasında televizyondan. Önüne kim gelirse, ben, Alex, Bilica veya Güiza. Hatta genellikle Güiza, ona, "3 milyon euro kazanıyorsun artık gol atman lazım" gibi şeyler söylüyordu. Bunu duymaktan çok sıkılmıştı Güiza. Önüne kim gelirse saydırıyordu. Ama bu kazanma hırsıyla, kötü niyetle değildi. Ben onu anlayabiliyordum. Saygı duyuyordum, o hareketler yanlış değildi.

BENİ ÇILGINCA ALKIŞLADI

Sivas'a attığım golü hatırlıyorum şimdi. Normalde başkan bizim attığımız gollerde heyecanlı olmuyor. Alkışlıyor genellikle. O golde başkan ayakta uzun süre alkışladı ve Sivas'ın başkanının da kalkıp gittiğini gördüm, öyle bir anım var.

HİÇ KIRGIN OLMADIM

Aykut Kocaman'a oynatmadığı dönemler için kırgınlığın var mı?

- Benim öyle bir kırgınlığım yok. Oyuncu tercihlerine saygı duymak lazım. Çok oynadım ama, forma şansı buldum. Bir futbolcu kulübede olmak istemez. Ben kalede oyna deseler oynarım, elimden geleni yaparım.

12 kere ismim anons edildi

Bir G.Antep maçı var. Uzatma dakikaları gelmiş, herkes kalpten gidecek. Andre çıktı, golü attı. O maçı hatırlıyor mun?
- O gün gerçekten tüylerim diken diken oldu siz soruyu sorarken. Özel gündü. Antep çok iyi oldu. Şampiyonluğa giden maçlardan birisiydi. 90 dakika savaştık. Çıktım ben attım, en özel anımdı. Stattan çıkmak, eve gitmek istemedim. Golden sonra 3 kere ismi bağrılır, 12 kere adım anons edildi. Benim için çok güzel bir hatıra. Taraftarın duygu boşalmasını unutamam. Hayatımın maçıydı.

Bu kuş uçar

F.Bahçe'yi Kanarya olarak düşünelim. Gökhan ve Caner gitti. Wiel ve İsmail geldi. Hasan Ali ve Şener var. Bu kuş uçabilir mi?

- Bence kuş uçar mutlaka. Monaco maçını izlediğimde van der Wiel'in çok iyi oynadığını gördüm. Hasan Ali de iyi. F.Bahçe formasını üzerine geçirdiğinizde en iyisini yapmak zorundasınız. Yoksa taraftar, o camia o formayı sizden alır. Başarılı olacaklarına inanıyorum.

Gökhan gibi yapmazdım

Gökhan Gönül'e taraftar kızgın, sen gidişini nasıl değerlendiriyorsun?

- Ben F.Bahçe'den Arsenal'e giderken spekülasyon olmştu, G.Saray ve Beşiktaş gibi. Ben asla yapmazdım. Ama Gökhan'ı da anlamaya çalışmak lazım. Camia bunu asla kabullenmez, kendi evini bırakıp rakibe gidiyorsun. Gökhan da zorlanır belki ama onu da anlamak lazım.   

Adriano Beşiktaş'ta çok başarılı olur

Beşiktaş Brezilyalı sol bek Adriano'yu aldı, ne düşünüyorsun?

- Çok başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü çok profesyonel, çok düzgün, karakteri çok iyi bir insan. Barcelona'da çok fazya oynamadı belki, Alba oynadı ama onu buralara getiren yükselten şeyi Beşiktaş'ta yaparsa, yapacaktır eminim. O zaman taraftarlar da onu bağrına basacaktır.

Oğuzhan büyük yıldız

Türkiye'de beğendin futbolcular kim?

- Çok fazla var ama 3 isim söyleyeceğim. Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Oğuzhan Özyakup. Emre ile F.Bahçe'de oynadık. Oğuzhan bir dönem Arsenal'de takım arkadaşlığımı yaptı. Çok kaliteli futbolcu. Çok genç. Kendini geliştirirse Beşiktaş ve Türkiye'de çok daha iyi yerlere gelecek.

Arsenal sakatlıklarla ünlü

İngiltere'ye gittin, Arsenal'de niye yapamadın?

- İlk sene 30 maç oynadım. İngiltere'deki sisteme alışmakta zorlandım. Dünyanın belki en iyi ligi, en kaliteli oynanan lig. 2. sezonumda 4 ay sakatlandım, döndüm yine sakatlandım. 10 yaşında futbola başladım, hayatımdaki 3 sakatlığı orada yaşadım. Arsenal de sakatlıklarla ünlü kulüp. Sakat olup oynamayınca formayı tekrar almak zor oluyor. 

Brezilya futbolu bitmez

F.Bahçe'de eskiden çok Brezilyalı vardı, şimdi yok. Bir ekol artık tercih edilmeyen. Düşüncen ne?

- Ben bunu Brezilya futbolunun geçirdiği süreç olarak adlandırıyorum. Eskiden fabrika gibi yıldız çıkıyordu. Bebeto'lar. Daha sonra Kaka, Ronaldo, Romario,Rivaldo. Her zaman yıldız çıktı. Son dönemde bir tek Neymar'ı görebiliyoruz. Futbol değişiyor. Bizim de futbolumuz değişiyor. Bir değişim süreci. Jenerasyon yakalama süreci. ama Brezilya futbolu bitmez.

Türkiye'de mutluyum

Tekrar Türkiye'de olmak nasıl bir duygu?

- Tekrar Türkiye'de olmak çok güzel. Herkesin ilgisinden memnunum. Boluspor yönetimi, hocamıza ve taraftarlarımıza çok teşekkür ederim.

Fuat Hoca için geldim

Transfer olurken herkes bir şaşırdı, seni Boluspor'a getiren faktör ne?

- Öncelikle Fuat hoca gelmeme vesile oldu. Buradaki proje ve düşünceleri anlattı. Will'de çalışmıştık. Burada oynamış olan Fabiano ile görüşüp fikirlerini aldım. Bu projenin içinde olmak istedim.

Süper Lig'e çıkacağız

Boluspor'un hedefleri nedir?

- Söz verme konusunda şunu söyleyebilirim, elimizden geleni yapacağımız, çok çalışacağımız. Amacımız bu takımı Süper Lig'e çıkartmak. Bunun için tüm eforumuzu vereceğiz. Daha önce hep kazanan takımlarda oldum. Bu ruhumda var. Bir gün kazanamayacağıma inanırsam zaten futbolu bırakırım. 

13 gol, 17 asisti GEÇEBİLİRİM

Çok bölgede oynadın. Forvet arkasında Fuat Hoca görev veriyor. Beklentilere karşılık verecek misin?

- Normal pozisyonum sol bek. Arsenal, Milli Takım, F.Bahçe'de sol bek oynadım. Fuat Hoca ile ofansif oynamaya başladım. Alıştım, daha iyilerini yapacağım. 13 gol, 17 asistle oynadım geçen sezon. Fena değildi. Daha iyilerini yapabilirim.

2410 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.078767061233521