Boluspor Sevgisi ve Takım Olabilmek !

28 Nisan 2013

Boluspor.. 1965 yılından bugüne futbol tarihinde adından zaman zaman başarıları ile söz ettirmiş. Zaman zaman ilklere imza atmış bir takım. Belki şu...

Boluspor..
1965 yılından bugüne futbol tarihinde adından zaman zaman başarıları ile söz ettirmiş. Zaman zaman ilklere imza atmış bir takım.
Belki şu anki adı ile Türkiye Süper Ligi marka değeri kalitesi bile Boluspor sayesinde oluştu. Yayıncı kuruluş ihaleleri Boluspor sayesinde yapılmaya başladı ve kulüplerin en büyük kalıcı gelir elde etmesine sebep oldu.

Bugüne kadar öyle olaylar yaşandı ki ülke gündemi günler değil aylar değil yıllar geçmiş tartışmaların bitmediği zamanlar su gibi akıp geçmiş.

Bugün sizleri maziye götürmek ve 1969-1970 sezonuna damga vuran iki kulüp ile ilgili bilgileri paylaşarak mazimizi de hatırlatmak istiyorum.  Yazımın sonunda vermiş olduğum mesaj neden bu yazının bu kadar uzun olduğunu ortaya koyacak olup başarının nasıl geldiğini de bir anlamda özetliyorum.

Bugün PTT 1. Ligini garantileyen Balıkesirspor 1969-1970 sezonunda Boluspor'un en büyük rakibiydi. İki kulüp arasında yaşananlar halen günümüzde tartışılmaya devam ediliyor.

O dönemde Boluspor oynadığı 30 karşılaşmanın 18'ini galip gelmiş , 10 maçı berabere tamamlamış ve 2 maçı da mağlup kapatarak 46 puan ile lig şampiyonu olmuştu. O sezon 46 puanlı bir diğer takım ise Balıkesirspor olurken Boluspor 2 kez yenildiği için lig şampiyonu ilan edildi.

Sezonu özetlerken o dönem iki ilin arasında yaşananları bir hatırlayalım.

 

Son 4 Hafta

1969-70 sezonunda, son 4 haftaya girilirken, Boluspor ve Balıkesirspor 1 puan farkla zirve yarışını sürdürüyorlardı. Biz, tüm bir sezon yerine, son 4 haftada yaşananları gözler önüne sereceğiz. Sondan 4.haftada, şampiyonluk yarışında Boluspor ile Balıkesirspor Bolu'da karşılaşacak, şampiyonluk yolunda bu en önemli maç öncesi yaşananlardan başlayarak, sezon bitişine kadar neler yaşandığını anlatmaya çalışacağız.

 


5 MAYIS 1970
BOLUSPOR'DAN REKOR PRiM..

II.Milli ligde, Boluspor ile Balıkesirspor arasında oynanacak hayati maç, her iki şehrin dışında, neredeyse tüm Türkiye'nin ilgisini çeken ve sonucunun merakla beklendiği bir müsabaka haline gelmişti. Kazananın hemen hemen şampiyonluğu garantileyeceği bu maç için nefesler tutulmuş, geri sayım başlamıştı.

Herkes heyecanla maçı beklerken, Boluspor, Balıkesirspor galibiyeti ve şampiyonluk için vereceği primi açıklamış, bu açıklama spor camiasında büyük bir şaşkınlık ve heyecan uyandırmıştı. Nasıl uyandırmasın ki, Boluspor'un açıkladığı prim miktarı futbolcu başına 35,000 bin liraydı. Bu prim, o zaman için gerçekten çok büyük miktarlı bir primdi.. Aynı sezonda, 1.ligde şampiyonluğa giden Fenerbahçe yönetiminin açıkladığı şampiyonluk priminin 15,000 lira olduğunu göz önüne alırsak, Boluspor'un vermeyi vadettiği prim miktarının büyüklüğünü daha iyi anlayabiliriz..

Maç öncesi, Bolu'da mülki erkanı da toplantı üzerine toplantı yaparken, Balıkesir cephesi sürekli Bolu'yu takip ediyordu.  Mülki erkan maç sırasında alınacak önlemleri planlıyor, ve güvenlik konusunda bir açıklama yapan Bolu Valisi Şükrü Senemoğlu, 'Pazar günü yapılacak maçta en küçük bir olay çıkmaması için gerekli bütün tedbirler alınmıştır.' derken, Bolu Emniyet Müdürü Emin Kurdoğlu' da gerekli zabıta tedbirleri için Ankara'dan 200 toplum polisi ile 150 jandarmanın takviye geleceğini açıklamıştı.

Bu tür bir güvenlik derbilerde bile alınmazken Türkiye'nin gözü resmen Bolu'daydı.  Bolu'da her şey şampiyonluk için planlanırken Bolu cephesinin bu denli çalışması Balıkesir cephesini rahatsız etmiş sürekli hafta içi ulusal gazetelerde demeçler yayınlıyorlardı.
Boluspor her türlü önlemi alırken Balıkesirspor yönetimi, bu önemli maç için, maçtan 10 gün önce, 30 Nisan'da Balıkesir'den Kızılcahamam'da kampa girmişti.

Bu arada ufak bir noktaya da temas etmeden geçmemek gerekir.
1969-70 sezonunun son haftalarına doğru, Futbol Federasyonu'nun ilginç bir uygulaması olmuştu.
Bu uygulamayla, II.Milli Lig'deki Kırmızı ve Beyaz Grup takımları birer hafta arayla maçlarını oynuyorlardı. Bir başka deyişle, bir hafta sonu Kırmızı Grup takımları maç yaparken Beyaz Grup takımları dinleniyor, takibinde hafta sonu Beyaz Grup takımları maçlarını oynarken Kırmızı Grup takımları dinleniyordu. Yani bir takım 14 günde bir lig maçı oynuyordu. Bu sebeple Balıkesirspor, Boluspor maçından önceki son lig maçında Hacettepe'yi 2-0 mağlup ettikten sonra, Boluspor maçına 14 gün olduğundan, 10 gün öncesinden kampa girebilme imkanı bulabilmişti. 
Balıkesirspor daha şanslı görünüyor Boluspor maçına daha iyi hazırlanıyordu.

Balıkesir Antrenör Suat Mamat, kampta gazetecilere yaptığı açıklamada Bolu'dan çekinmiyoruz. %100 galibiyete oynayacağız..' derken Boluspor bu maça sıkı bir şekilde hazırlanıyordu. Bolu kenti bu maça hazırlanıyordu.



6 MAYIS 1970
BOLU'DA KONAKLAYACAK YER BULAMADILAR…!

 Balıkesirspor yönetimi, maçtan bir gün önce Kızılcahamam kampını sona erdirip, maç öncesi son geceyi Bolu'da konaklayarak geçirmeyi planlamıştı. Ancak Bolu'da bu maçtan dolayı tüm oteller dolmuş ve konaklayacak yer kalmamıştı. Balıkesir cephesi bu tutumun kasıtlı olduğunu vurgulayarak dönemin Bolu valisinden yardım istemişti.
Bu durum karşısında bir açıklama yapan Bolu Bölge Müdürü Saip Garipoğlu; 'Vali Bey tertiplediği toplantıda maçın centilmence geçmesi için her türlü tedbirin alınmasını, Balıkesir'e kolaylık gösterilmesini istedi. Kendilerini Çizmecioğlu, Abant ve Menekşe otelleri beklemektedir.' cevabını vermişti. Ancak Balıkesir yönetimi bu işide uzatarak kasıtlı olarak yapıldığını sürekli vurgulamıştı.
Boluspor-Balıkesirspor maçından önce, Balıkesir'in bilinçli yaptığı bazı olaylardan sonra  gerginlik tırmanırken, Boluspor antrenörü Günaydın Özyurt'da demeç savaşına katılmış, takımının kampından yaptığı açıklamada; 'Bizim için çeşitli dedikodular çıkardılar. Sivas'tan tutun da, Feriköy'e kadar. Böyle suçlama olmaz, Boluspor bu mevkiye alnının teri, bileğinin hakkı ve şerefiyle geldi. Şampiyonluğu da şerefiyle kazanacaktır' demişti.


Boluspor'da hazırlıklar olanca hızıyla sürüyordu. Kampta 21 futbolcu, antrenörleri Günaydın Özyurt tarafından dev maça hazırlanıyorlardı. Boluspor antrenörü Günaydın Özyurt, 15 günlük ara olması sebebiyle özel bir program hazırlamıştı. Gündüzleri antrenman arasında ve akşamları dinlenme zamanlarında ilginç aktivite ve oyunlarla futbolcularının kafalarını boşaltmalarını ve maç stresini atmalarını sağlamaya çalışıyordu. İşte bu gaye ile, Boluspor kampında balo, dans yarışması, kıyafet balosu gibi şeyler yapılıyordu Bu aktivitelerde en çok ilgi çeken futbolcular, Boluspor'un yabancı oyuncuları Mendoza ve Kuzman'dı. Bu futbolcular her türlü aktivitede ön plana çıkarak, arkadaşlarını eğlendiriyorlardı..

 


7 MAYIS 1970
BOLU KAMPI'NDA SiLAHLI MUHAFIZLAR..!
Balıkesirspor Kızılcahamam'da maç hazırlıklarını sürdürürken, Boluspor takımı da, kente 40 km. mesafedeki Aladağ'da 10 gündür kamp yapıyordu. Aladağ, 1500 metre yüksekte tam bir oksijen deposuydu. Ancak Boluspor'lu taraftarlar, maça hazırlanan futbolcularını dış etkilerden korumak işi sıkı tutuyordu.

Boluspor'un fanatik taraftar grubu Yarenler, Boluspor kampını ve kamp yolunu kontrol altına almışlar, gelen geçen herkese kimlik soruyorlar, Balıkesirli olduklarından şüphelendikleri veya gözlerinin tutmadığı kişileri de çevreye yaklaştırmıyorlardı.
Bolu'da maç hazırlıkları öyle bir boyuta girmişti ki, şehir kuruluşundan itibaren hiçbir zaman böyle bir işbirliği içine girmemişti. Taraftarlar şehrin her yerini flama ve bayraklarla donatırken, terziler artık döviz ve pankart dikmekten başka iş yapamaz hale gelmişlerdi.

Asılan dövizlerden bir kısmı şu şekildeydi:
Bu krampon sesleri nerden geliyor?
Belli ki Boluspor 1.lige gidiyor..

Altında Yarenler imzası taşıyan bir başkası:
Biriz, hep beraberiz
Ortadadır hünerimiz
Ligdeki kulüplerin
Ümitlerini keseriz

Ayrıca o dönemde Köroğlu'nun ünlü yiğitnameside değişmişti.
Hey heey, yine de hey hey
Bizden selam olsun Balıkesirlere
Çıkıp şu sahaya oynamalıdır
Vuran ayaklardan şimşek şutlardan
Kaleler inleyip sarsılmalıdır
şekline dönüştürmüşler ve pankart haline getirmişlerdi.


 

8 MAYIS 1970
BiLETLER ÇIKTIĞI GİBİ TÜKENDİ..

Maça 2 gün kala, Boluspor-Balıkesirspor maçına ilgi çok çok fazla olunca, satışa çıkarılan biletler de, çıkar çıkmaz inanılmaz bir hızda ve kısa sürede tükendi. Kapalı tribün 25, açık tribün biletleri de 15 liradan satıldı ve hemen kapışıldı. Bu arada maçın saati de federasyon tarafından belirlenmiş ve 15:15 olarak ilan edilmişti.

1.Lig özlemiyle yanıp tutuşan Boluspor taraftarları da, şampiyonluk yolundaki en önemli maç için takımlarını yalnız bırakmıyor satışa sunulan biletleri hemen alıyordu.  Boluspor tarafından, Balıkesirspor'lu taraftarlara sadece 300 kişilik yer ayrılmasına rağmen, 5,000′e yakın Balıkesir'li, maç için Bolu'ya gitmek istiyordu.

Boluspor'un Aladağ'daki Kampı'nda da heyecan son haddelerindeydi. Futbolcuları beklemekten sinir basmış, 'Öf be gelse de bitse şu iş' diyerek içinde bulundukları durumu belirtiyorlardı.

Boluspor, taraftarlardan ve hatta gazetecilerden gizlenen son taktik antrenmanını bugün yapmıştı. Hem de Balıkesirspor ile. Evet, antrenör Günaydın Özyurt, maça çıkaracağı muhtemel tertibinin karşısında yer alan ikinci takımın futbolcularına, 'Sen Kamil'sin, sen Mahmut'sun, sen Kadir'sin, sen İhsan'sın' dedi ve hayali bir Balıkesirspor kurdu. Bir buçuk saat süren bu taktik çalışması sırasında, antrenörün bilhassa Soner ve Mendoza'nın üzerinde durması dikkati çekmişti. Antrenörün maç tertibini yarın kesinleştirip, maç günü açıklaması bekleniyordu.

Boluspor-Balıkesirspor maçı, her iki takımın başındaki teknik adamların geçmişiyle ilgili olarak da dikkat çekiyordu. Suat Mamat ve Günaydın Özyurt, antrenörlük yaşamları öncesinde Galatasaray formasını giymiş iki eski futbolcuydu. Ve aynı takım formasını giyen bu eski futbolcular, şimdi antrenör olarak birbirlerine karşı bir sınav vereceklerdi. Balıkesir'de oynanan ilk randevuyu Suat Mamat'ın yönetimindeki Balıkesirspor 1-0 kazanmıştı.
Günaydın Özyurt, daha çok teorik ve bilimsel yönleri kuvvetli bir futbol adamı olarak tanınırken, Suat Mamat ise teknik ve beceri yönleri üstün bir futbol adamı profili çiziyordu.

Maç öncesi Boluspor yönetimi Futbol Federasyonu'na başvurmuş, Balıkesirsporluların doping yapmasından korktuklarını, bu yüzden rakipleri için maç sabahı doping kontrolü yapılmasını talep etmişlerdi.

 

 

9 MAYIS 1970
HOŞ GELDiN FEDERASYON BAŞKANI SUAT MAMAT…!
Maçtan 1 gün önce yaşanan bir olay, Bolu'da sinirlerin iyice gerilmesine sebep olmuştu. Bu olay sonrasında Bolu girişinde ve sokaklarda asılan pankartlarda, özellikle şu ifadeler dikkat çekiyordu;
'Hoş geldin Federasyon Başkanı Suat Mamat'
'Sporu siyasete alet etmeyin'
'Balıkesir'den yönetilen spor bakanlığı istemiyoruz'

Olayın aslı şu şekildeydi: Suat Mamat'ın, bir süre önce 'Maçı yabancı hakemler idare edecek' şeklindeki demecinden sonra, zamanın MHK Komitesi Asbaşkanı Halim Çorbalı bu açıklamayı tekzip etmiş ve maçın Türk hakemlerle yönetilebileceğini söylemişti. Ancak Başbakan Süleyman Demirel'in, maçın önemi ve her iki tarafın rızasının olacağını düşünerek İzmir'den verdiği bir direktifle, maçın yabancı hakemlerle oynatılması kararına varılması, Bolu'yu kızdırmıştı. Buna istinaden Boluspor taraftarları olayı protesto etmek amacıyla şehre pankartlar asmış ve idareciler ve parti başkanlarından oluşan bir heyeti derhal Ankara'ya göndererek karşı taarruza geçmişlerdi.
Bolu Valisi'nin ise, bu olay karşısında tedirgin olduğu ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'na telefon ederek, maçın yabancı hakemler tarafından yönetilmesi halinde hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğini söylemişti.

Maçtan 1 gün önce Bolu'da otel ve pansiyonlarda yer kalmamıştı. Maça ilgi gösterenler sadece Bolulular değildi. Çevre il ve ilçelerden de, özellikle Sakarya'dan Boluspor'a büyük bir destek vardı. Bu iki komşu ilden Sakarya halkı, 1.lig maçlarını takip edebilmek adına, kendisine yakın olan Bolu'nun 1.lige çıkmasını arzu ediyor ve destekliyordu. Hatta o hafta sonu, kendi sahasında maçı olan takımları Sakaryaspor'un maçını izlemek yerine, büyük bir Sakaryalı taraftar grubu maçı takip etmek ve Boluspor'a destek vermek için Bolu'ya gelmişti. Sakarya'da ise Boluspor-Balıkesirspor maç biletleri karaborsada 30 liraya satılıyor ve kapışılıyordu..

Boluspor teknik direktörü Özyurt, 'Bundan sonra sahada futbolcularımızın ayakları konuşacak' değerlendirmesi son noktayı koymuştu. Artık heyecan son noktasındaydı..



 

10 MAYIS 1970
VE MAÇ BAŞLIYOR…!
Ve günlerdir beklenen maç günü gelip çatmıştı. Nüfusu o zamanlar 21,000 olan Bolu, terkedilmiş bir şehir görünümündeydi. O gün Bolu'nun pazarının kurulma günü olmasına rağmen, sokaklarda, caddelerde insan görmek zordu. Bolulular sabah 7′den itibaren stadı doldurmaya başlamışlardı. Stat, daha öğle saatlerine yaklaşılmadan tıklım tıklım dolmuştu.

 

Maça girenlerin üzeri aranıyordu. Öğle saatlerine doğru Balıkesir taraftarları da stat önlerine geldi. Balıkesir taraftarlarına alkol kontrolü yapılıyor üstünden silah ve kesici alet çıkanlar karakola götürülüyordu.
Maçı yönetecek olan yabancı hakem Roland Marandez'de, Bolu'ya maç günü ve geniş güvenlik önlemleri altında geldi. Roland Marandez'in öğle yemeğinde 2 şişe bira içmesi dikkat çekmişti. Nitekim maçta da gözleri çakmak çakmaktı.



Maça bürokrat, bakan ve milletvekillerinin ilgili çok yoğundu. Bolu ve Balıkesir milletvekilleri tam kadro şeref tribünlerinde yerlerini alırken, Sağlık Bakanı Vedat Ali Özkan, Enerji Bakanı Sabit Osman Avcı, Bayındırlık Bakanı Turgut Gülez, Futbol Federasyonu Genel Sekreteri İsmail Hakkı Güngör, Necdet Çobanlı ve federasyon erkanı da maçı izlemek için Bolu Şehir Stadı'ndaydı.

Ve maç saati gelip çattığında, önce Boluspor, hemen arkasından Balıkesirspor sahaya çıktı. 10,000 kapasiteli Bolu Şehir Stadı 'da, kapasite aşılmış, 12,000 kişi stadı hınca hınç doldurmuştu. Bunun yanında 300 kişilik yer ayrılan Balıkesir taraftarı da, 500 kişilik yere 5000 kişi geleceği söylenen Balıkesir taraftarı 800 kişi girmişti.

Maçın hakem ve takım kadroları şu şekildeydi;

Hakemler: Roland Marandez, Macit Sarıdana, Cevdet Güvenli
Boluspor: Mehmet, Bilgin, Eyüp, Vadi, Lütfü, Refik, Mendoza, Soner, Cengiz, Rıdvan, Çetin
Balıkesirspor: Ercan, Mücahit, Fuat, Kamil, Süleyman, Niyazi, Kadir, Mahmut, Taner, Rıdvan, Haldun

İsviçreli hakem Marandez'in, saat 15:15′deki ilk düdüğüyle birlikte maç başladı. Boluspor maça öyle hızlı girdi ki, Balıkesirspor daha topla doğru dürüst buluşamadan kalemizde gol tehlikesi atlattık. 30.saniyede Mendoza sağdan ceza sahamıza girdi, pasını sağiçe kayan Rıdvan'a çıkardı. Topla buluşan Rıdvan'ın bekletmeden sert vuruşunu, kalecimiz Ercan şahane bir uzanışla yumrukladı.

3.dakikada Soner'in aşırtma pasına bomboş koşan Mendoza, ceza sahamızda kalecimiz Ercan'ı da üstüne çekti. Tam vuracakken Ercan sakatlanma pahasına Mendoza'nın ayaklarına yattı ve mutlak bir golü önledi. Ancak Ercan başından aldığı darbeyle bir süre yerde tedavi gördü.

7.dakikada yine Boluspor atağında Mendoza'nın ortasını kalecimiz Ercan elinden kaçırdı, tekrar uzandı ama gene topu tutamayınca, top bomboş pozisyonda Rıdvan'ın önünde kaldı. Rıdvan bomboş kaleye topu gönderemeyince Boluspor'u mutlak golden etti..
Hemen arkasından, bir dakika sonra gelişen Boluspor atağında, Çetin kale sahası içinde boş kaldı, bomba misali çektiği sert şutunda herkes gol diye ayağa kalkarken, kalecimiz Ercan öyle bir refleksle, şimşek gibi topa yumruğunu uzatıyor ve kornere atıyordu ki, inanılacak gibi değildi..

12.dakikada Mendoza ortaladı, Çetin'in ceza sahamız içindeki kafa vuruşu defansımıza çarparak kornere gitti..

Boluspor maça çok hızlı girmişti ve ilk 12 dakikada yakaladıkları 4 net gol fırsatı da bunu gösteriyordu. Balıkesirspor ise tam bir intihar taktiğiyle oynuyordu.

İlk 15 dakika yoğun Boluspor baskısıyla geçildikten sonra, oyun dengelenmişti.
Balıkesirspor az da olsa kalede görünmeye ve ataklar geliştirmeye başladı.
İşte bunlardan birinde, 29.dakikada Rıdvan topu soldan Boluspor ceza sahasına getirdi ve ortaladı. Bolulu Mehmet topu tutmaya çalışırken Mahmut nizami bir şarjla topu yere düşürdü, sonra da yatarak vuruşunda, top Boluspor kalecisi Mehmet'in uzanmasına rağmen sağından filelerle buluştu.. Bu golle rakip  Balıkesirspor 1-0 öne geçmişti.

 

Bolu Şehir Stadı,  adeta susmuş bu golün şokunu yaşamıştı. Boluspor forvetlerinin inanılmaz goller kaçırmaları karşısında yenen bu gol sonrası Boluspor kısa sürede toparlandı.

Golden 2 dakika sonra, Boluspor'un kazandığı köşe vuruşunda topun başına Mendoza geldi. Mendoza'nın ceza sahamıza ortasına, gerilerden sık sık ileri çıkan Boluspor'lu Lütfü, defansın da hatası sayesinde, güzel bir biçimde yükselerek kafayı vurdu, top önce sol doksana gitti, sonra da oraya çarpıp ters dönerek ağlarla buluştu… Boluspor 1 ' Balıkesirspor 1



Beraberlik golünü kısa sürede bulan Boluspor, galibiyet golünü de bir an önce atmak için baskılı oyununu devam ettirdi. Ancak Boluspor girdiği pozisyonları değerlendiremedi ve maçın ilk yarısı 1-1′lik skorla sona erdi..

55.dakikada Boluspor atağında Rıdvan'ın ceza sahası ön çizgisinden sert şutu direkten döndü, dönen topu defansımız uzaklaştırdı.

57.dakikada bu kez Boluspor Çetin ile seri hareketlerle ceza sahasına girdi, Fuat'ın müdahalesiyle yere düştü. Hakem Marandez müdahalenin topa olduğu gerekçesiyle oyunu devam ettirdi.

60.dakikada Boluspor sağ açığı Mendoza'nın kafa şutu auta gitti.

69.dakikada oyunun durduğu bir sırada Boluspor Rıdvan İhsan'ı itti ve sonra da vurdu. Bu olayı gören Mücahit'de Rıdvan'ın üzerine giderek bir yumrukta Bolu'dan Rıdvan'a vurdu.. Boluspor'lu Soner'de bu durum karşısında Mücahit'e tekme atınca ortalık bir anda karıştı. İhsan kramponunu çıkartarak Soner ve Rıdvan'ın üzerine giderken araya diğer futbolcular girdi. Olaylar büyürken, saha kenarında da iki taraf yöneticiler birbirine girdi. Toplum polisinin olaylara müdahalesiyle hadise güçlükle önlendi. Bu hadise sonrasında, hakem Marandez'in her iki taraftan da hiçbir futbolcuya kırmızı kart göstermemesi dikkat çekmişti.

Olaylar yatıştıktan sonra, maça devam edildi.


Boluspor ise ikinci yarıda Balıkesirspor'dan Niyazi'yi 'Japon' lakaplı Rıdvan'ın markajıyla sahadan silince, orta sahada maç boyunca bir türlü üstünlük kuramadı ve Boluspor rahat bir oyun ortaya koyuyordu..

71.dakikada Rıdvan'ın bir şutu daha direkte patlayınca Boluspor bir golden daha olmuştı.

77.dakikada gene Rıdvan'ın yarattığı bir Boluspor tehlikesinde Balıkesir defansı fırsat vermedi.
Bu dakikadan sonra her iki takımda temkinli bir oyunla son dakikaları geçirdi ve günlerdir Türkiye kamuoyunu meşgul eden bu önemli maç, hakem Roland Marandez'in son düdüğüyle birlikte sonuçlandı;

Boluspor 1 ' Balıkesirspor 1

 

10 MAYIS 1970
MAÇ BiTTi, KIYAMET KOPTU…!
Sonucu merakla beklenen Boluspor-Balıkesirspor maçının bitiş düdüğünün çalmasıyla birlikte Bolu Şehir Stadı'nın tribünlerinde olaylar patlak verdi…

Bu maçtan mutlak galibiyet bekleyen ve tüm hazırlıklarını bu yönde yapan Boluspor taraftarı Balıkesir tarafının kışkırtmaları sonrasında ve istemedikleri halde verilen yabancı hakemden dolayı çılgına dönmüştü.

 

Olayların çıkmasındaki sebeplerden bir tanesi de maçın yabancı hakemle yönetilmesiydi. Maçın Türk hakemle yönetilmesi gerektiğini düşünen Boluspor Futbol Federasyonu'nun yabancı hakemi, isteyen Balıkesirspor cephesine tepkisi büyüktü.

Olaylar büyüyerek devam ederken, Bolu Valisi mahsur kaldığı stat odasında, olayların yatıştırılması için gereken tedbirlerin alındığını Ankara'ya bildirdiği sırada, maçtan çıkan Boluspor'lu taraftarlar dışarıda toplum polisi ile çatışmaya başlamış, bu çatışmada 3 toplum polisi, 1 jandarma ve 3 Bolulu taraftar yaralanmıştı. Bolu Valisi daha sonra Ankara'dan kendisini arayan İçişleri Bakanı Haldun Menteşoğlu'na; 'Maç 1-1 berabere sonuçlandı. Öğretmen Okulu öğrencileri ile birkaç küçük çocuk emniyet kuvvetlerine karşı çıktı ve stat binasına taş attılar. Fakat hemen tedbirler alındı sayın bakanım.' dedi. Ama Vali bu açıklamaları yaparken, dışarıda binlerce taraftar toplum polisi ve jandarmayla çatışıyor, taş yağdırıyordu. Bu durum karşısında toplum polisi de cop kullanıyor, göz yaşartıcı bomba atmak zorunda kalıyordu..

Stad dışındaki olaylar o derece büyümüştü ki, toplum polisi ve jandarma dahi Boluspor taraftarını engelleyemiyor, atılan taşlardan korunmak için duvar diplerinden çıkamıyorlardı. Yaklaşık 30 dakika devam eden bu olaylardan sonra, toplum polisi ve jandarma yavaş yavaş stad çevresine ancak hakim olabilmişti. Olayların önlemede en büyük güç, polislerin attıkları gaz bombaları olmuştu..

 

İŞİN ÖZÜ !!!

Evet 'Boluspor sevgisi ve Takım Olabilme' işte böyle bir şey.
Tamam maç sonu yaşanan olaylar çok hoş değil ve kabul etmemizde doğru değil.
Bugün Balıkesirspor yıllar sonra çok istediği 1.lige çıktı…. !!!
Gelecek sezonda Boluspor ile iki karşılaşma oynayacak. Eski defterler açılacak ve bu sizlerle paylaştığım konuları herkes kendi bakış açısına göre aktaracak. Şu bir gerçek ki kim ne aktarırsa aktarsın Boluspor şampiyon olmuş.

Boluspor şampiyon olurken teknik heyeti , yöneticisi , taraftarı , futbolcusu bir bütün olmuş ve başarıda inanınca gelmiş.
Yarenler'in silahla takımını koruması , teknik heyetin gözü kara basın açıklamaları , yönetimin Fenerbahçe'den kat kat fazla şampiyonluk pirimi vermesi , idari erkanın yaptıkları hep bir inancın çalışmasıydı ve bu çalışma ile Boluspor 1969-1970 sezonunda şampiyon oldu.

Umarız tarihimizi kısa da olsa hatırlarken herkes üstüne düşen mesajı bu yazıyı okuyunca almıştır.

Bu uzun yazıdan dolayı özür diler anlayışınız için teşekkür ederim.

 

Fatih GÜNDÜZ
Bolusporluyuz.com

 

 

3872 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.37423205375671