Nedret Yıldız’dan Kongre Öncesi

23 Mayıs 2016

Boluspor’un eski genel kaptanı Nedret Yıldız kongre öncesi sosyal paylaşım sitesinden kongreye dair açıklamalarda bulundu.

Bu satırları herhangi bir listede yer almış biri olarak yazmıyorum. Ayrıca herhangi bir Başkan adayıyla da listede yer alma konusunda herhangi bir görüşmem yok.
Son günlerde, daha önce de çok kere ifade ettiğim üzere; hizmet ettiği değişik odakların telkini ya da konuma gelme ya da konumu koruma adına köşe kapanların delege avına dönük algı operasyonlarına başvurduğuna şahit oluyoruz. Yanlış algıları ortadan kaldırmak için Boluspor'un geleceğine oy verecek delegelerin karar vermelerine yardımcı olacak açıklamayı yapmayı zaruri buldum.
Kulübün her döneminin bir bütçesi ve onu karşılayacak sabit yani önceden belli ya da sabit olmayan yani tamamen çalışma ve yönetim becerisine bağlı değişken gelirleri vardır. Sabit gelirlere federasyondan gelen havuz gelirini sayarsak, değişken gelirlere de reklam ve sponsorluk, gelir getirecek projeler ve yönetim bağışlarını sıralayabiliriz.
Gider ve gelirin dengeli olması en istenen haldir. Bu bizim gibi imkanları dar hedefleri yüksek camialarda pek mümkün olmadığından yakın tercih; aradaki farkın en az olma halidir. 
Peki arada ki fark ne olur? Genelde kulüp Başkan'ı ya da yöneticilerin kulübe verdiği borçla kapatılır. Bu şahsi alacak, kulüp el değiştirebilir önsezisiyle değişik metotlarla garanti altına alınmak istenir. Buda genelikle kulübün bir sonraki döneminin sabit ya da gelmesi garantilenmiş gelirlerinin resmi olmayan hacziyle gerçekleşir.
Buraya kadar her anlattığım her dönemde yaşanabilecek yönetim hareketleridir.
Şimdi gelelim karar vermemizde önemli olacak her döneme ait karnelerine vereceğimiz notları oluşturacak konulara:
Giderde en büyük pay transfer giderleridir. Dolayısıyla tutarlı, dengeli ve bilinçli transfer politikası yönetim tercihlerinin en önemlilerindendir.
Transfer ve diğer giderleri karşılayacak gelir kaleminde, sabit geliri bir tarafa bırakırsak, yönetim becerisi ve çalışmasına bağlı sponsor ve reklam gelirlerinin olduğunca yüksek olması, aradaki farkın yönetim ve Başkan tarafından borç olarak kapatılmasını önler. Yani kısaca yönetimin çalışkan ve gayretli olması, kulübün gelecek yıllardaki gelirinin haczedilmesini engeller. 
Aslında gelir gider konusunda, özellikle gider kaleminin kulübe zarar vermeyecek boyutlara ulaşmasını engelleyecek, sezon öncesinde belirlenen bütçeyi belli oranda geçmek isteyecek yönetimlere daha önce alınan kararla divan kurulundan izin alma zorunluluğu getirildiğini de unutmamak lazım.
Gelir ve giderlerin üzerinden geçtikte tüm bunlar neden yapılır? Kulübün sportif, kurumsal ve tesissel başarısı için.
Şimdi hangi Başkan ya da yönetime oyu vereceğimize kara verebileceğimiz, daha önceki dönemlerine ait notları oluşturacak sorulara gelelim?
1.Gider kaleminin en büyük dilimini oluşturan transferlerde ne kadar tutarlı, bilinçli ve dengeli olabildiniz? Ne kadar bütçe harcadınız?
2.Giderleri karşılamak için gecenizi gündüzünüze katarak ne kadar sponsorluk ve reklam parası topladınız? Ne projeler üreterek kulübe kaynak yarattınız? Cebinizden ne kadar bağış yaptınız?
3.Topladığınız Bolu ve Boluspor'un kaynaklarıyla hangi sportif başarıyı sağladınız, hangi tesis ya da AR-GE çalışmasına, hangi kurumsal başarıya imza atmada harcadınız?
4.Sezon sonunda verdiğiniz açıkla kulübün gelecekteki sabit ya da kesinleşen gelirine ne kadarına haciz koydunuz?
Boluspor'u düşünen delege bu soruların cevaplarını alıp notunu vererek bilgi kirliliğinden kurtulmuş olarak oyunu kullanır.
Kongrenin hayırlı geçmesi dileğiyle...

2933 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.27245593070984