Sağlam Temeller Kurmak ve Kalıcı Olmak

16 Şubat 2011

Boluspor son 6 yıla bakıldığında yaşam standartlarını da düşünecek olursak başta takım başarısı başta olmak üzere , taraftarı , basını,...

Boluspor son 6 yıla bakıldığında yaşam standartlarını da düşünecek olursak başta takım başarısı başta olmak üzere , taraftarı , basını, tesisleri olsun kısacası her konuda büyük bir iğime kazandı ve  akıllı , mantıklı kulüp yönetme anlayışı ile üzerindeki büyük borç  yükünden kurtuldu.

 

Bu kurtuluş aşamasında Bolu ilinde yaşayan her bireyin katkısı büyük olurken bu bütçeyi idame ettirmesi ve akılcı bir şekilde değerlendirmesi geçmiş Boluspor yönetimin ve mevcut yönetimimizin başarısıdır. Her ne kadar zaman zaman eleştirsek de  bir spor kulübünü yönetmek gerçekten çok zor. Bu kulübün yönetilmesinde yer alan idareciler sosyal yaşantısından , ailesinden zaman çalıyor ve ikinci bir iş gibi kulübümüzü yönetmek için emek harcıyor. Aslında bu tutum her kulüp için geçerli.  

 

Biraz geçmişe gidecek olursak Boluspor futbolcu fabrikası olarak adlandırılırdı. Türk futboluna kazandırdığı yetenekleri büyük kulüplere satarak ayakta kalan ve 4 büyüklerin korkulu rüyası olan bir kulüptü. O dönemlerde sabit gelir olarak aslında pek bir geliri yoktu. Zaman ilerledikçe Dünya'nın dengesi ve şartları da değişmeye başladı.  90 yıllarda Boluspor'un TRT kameralarını stadyuma almaması ile başlayan havuz sistemi sayesinde bir çok kulüp nefes almış ve elde ettikleri paralar ile ayakta kalmış bir kat daha büyümüştü. Bu havuzdan peki biz yararlanabildik mi ? O dönem için HAYIR.  Şimdi İddaa , Spor Toto , Özel Reklam, Canlı Yayın  ve Bank Asya 1.lig canlı yayın geliri haricinde kulüpler kendi özverili çalışmaları ile  sabit gelir elde etmeye çalışıyor bu bağlamda ayakta kalabilirlerse kalıyorlar. Akılcı yönetim anlayışı sergileyenler bu güne kadar sorun yaşamadan ayakta kalırken bu ayakta kalan kulüplerin en başında Bolusporumuz'da geliyor.

 

Zor geçen yılların ardından bir önceki yönetimimiz kenti adeta ayağa kaldırdı ve takımımız amatöre düşme potasındayken bu günlerde olmamızın en büyük pay sahibidir.  Sportif başarı elde edilirken uyuyan devi uyandırdılar ve Bolu Belediyesi'nin büyük desteği , ihalelere girerek toplu taşıma, otopark, ekmek fırını ,merkezdeki tüm büfe gelirleri , katlı otopark girişleri gibi bir çok konuda az önce bahsettiğim gelirlerin haricinde ilave olarak kazandırmış çalışmalar oldu.

 

Tabi burada son 6-7 yıla baktığımızda en büyük desteği iş adamlarımızın yapmış oldukları yardımlar ve büyük taraftarımızın almış oldukları kombinelerini de unutmamak gerekir.

 

Gelelim bu günlere….

 

Boluspor son yıllarda hiç bu kadar Süper lig kapısına yaklaşmamıştı. Mevcut yönetim tesislerin tamamlanması için ihaleyi gerçekleştirdi ve kısa bir zamanda tesislerin tamamlanması için çalışmalara yeniden başlanacak. Boluspor büyüdükçe masrafları da bu bağlamda artıyor. Boluspor sezon öncesi koyduğu bütçeyi aştığı her kes tarafından biliniyor. Kulüp olarak hedefimiz büyük ve sağlam temeller atmak için beyin fırtınaları yapmak ve kulübümüze sabit gelir kazandıracağımız yeni projeler üretip kişiler için değil 45 yıllık mazisi olan kulübümüz için çalışmalar yapmalıyız.

 

Bolusporluyuz.com olarak rakiplerimizin kulüp yapılarını inceledik ve kulüplerinin borçlarının kapatılması için yapmış oldukları projeleri inceledik. Bank Asya Ligini değerlendirecek olursak aslında durum hiç de iç açıcı değil. Bize göre bulundukları ilin ticari yapısını ve kentin iş adamlarını kullanarak yapılan lobi faaliyetleri ile büyük ölçekli ulusal reklamları  alan birkaç takımın haricinde durum iç açıcı değil ve kulüpler yüklü borç batağında.

 

Yapmış olduğumuz araştırmaları sizlerle paylaşacak olursak şu konulara değinebiliriz.

 

Çaykur Rizespor

 

Çaykur Rizespor lobi faaliyetini kullanan ve ilin önde gelmiş iş adamlarının büyük katkıları ile reklam konusunda en etkin çalışan kulüplerin başında geliyor. Kulüp her yıl transfere büyük bütçeler koyarken bu firmaların her sezon aynı imkanı sağlaması Rizespor için sabit gelir kaynağı olmuş. Ülkemizin önde kuruluşlarından olan Çaykur kulübün en büyük destekçisi olurken Acıbadem , Anadolu Jet , Türk Hava Yolları , Denizbank ,  Castle ve Sarar gibi önde gelen kuruluşlar her sezon destek veriyor. Çaykur Rizespor ayrıca kent içinde her kulüpte olduğu gibi parkometre ,otopark , store gibi benzeri imkanları da değerlendiriyor. Rize Belediyesi Başkanı Halis Bakırcı 2010 yılı içersinde sahil Cami yanı ve Yeni stadyum yakınına Petrol Ofisi açacaklarını açıklamış bu projede faaliyete geçmiştir. Çaykur Rizespor en son olarak Bonus Kredi Kartı uygulamasını faaliyete geçirirken şu ana kadar 4.000'ni aşkın kart satışı yaptı.

 

Orduspor

 

Futbol aşkının yaşandığı bir diğer ilimizde Ordu.  Orduspor'da yıllardır Süper lig hasreti çeken takımların başında geliyor. Orduspor son 2 yıl içersinde tesisleşme konusunda büyük yol kaydederken kulübe gelir elde etme projelerinde en etkin çalışan kulüplerin başında geliyor. Orduspor'un Reklam sponsorları kentin önde gelmiş kuruluşları olurken Milliyet Gazetesi, Fanatik Gazetesi , Ülker , Turna Gaz , Hürriyet Gazetesi , Med Marina Limanı gibi ulusal şirketlerin yer alması ve kulübe yapmış oldukları yardımlar Orduspor'u maddi açıdan rahatlatmakta. Orduspor bu sezon hedefini mutlak şampiyonluk olarak açıklamış bu bağlamda kulüp başkanı Dr. Nedim Türkmen ve ekibi sezonun ilk yarısında geliştirdikleri projeler ile kulübe ek gelir kazandırıyorlar. Orduspor kulübü  ' Bir Lirada Benden' kapmayası düzenleyerek dünya üzerinde Mor Menekşelere gönül verenlerin desteğini aldı. www.birliradabenden.com adı adlında açtıkları site ile taraftarına ulaşıyor desteklerini bekliyor. Bu sezon Orduspor'un beklide en büyük maddi destek sağlayacak kampanyalarından biriside 100 Altın Adam kampanyası. Dr. Nedim Türkmen 100 altın adam 5 bin lira , 100 gümüş adam 2 bin 500 lira, 100 bronz adam ise 1000 lira verecek diyerek tüm Orduluları ayağa kaldırdı. Dünya üzerinde Ordu'lu kim varsa bu desteği istedi. Kulübün bir diğer uygulaması ise Taraftar Kartı projesi. Ordusporkart olarak çıkarttıkları kartın taraftarlar tarafından alınması yönünde büyük kampanyalar düzenlenirken kartı alan taraftarlara çekiliş ile bedava kombine , her hafta maç bileti, forma , maç topu , takımla birlikte deplasman seyehatı gibi bir sürü imkanlar sağlanıyor. Ordusporkart ile elde edilen kazanç kulüp üzerinde ciddi bir gelir kaynağı oluyor. Bu kampanya ile hem taraftar kazanıyor hem kulüp kazanıyor. Bu arada kulüp adını taşıdığı dergi ile ilde abonelikler yaparken diğer illerde yaşayan Ordulular için il bayilikleri ile anlaşıyor. Dergi içersindeki alınan reklamlar ile kulüp içersinde yer alan basın birimi başta olmak üzere bir çok birimin masrafları karşılanıyor. Son olarak bu yıl faaliyete aldıkları flexi kredi kartı ile  taraftarlarına bir çok imkan sunuyorlar. Bu kredi kartı vasıtası ile Orduspor kulübü'de büyük gelir elde ediyor.

 

Samsunspor

 

Samsunspor Türk futboluna damga vuran kulüplerden biri olurken Süper Lige yükselme mücadelesinde en büyük rakiplerimizden birisi. 2005-2006 sezonunda 30.000.000 TL. borç ile Bank Asya 1. Ligine düşen Samsunspor' un bu gün borçlarını yaklaşık 15.000.000 TL' ye düşürmesinin ve şu anda mevcut futbolcu kadrosuna günü geçmiş hiçbir borcu olmamasının ve  başarıyı kovalayan bir kulüp haline gelmesinin en büyük başarısı sabretmek ve akılcı harcamalar yapmak oldu. Öncelikle her kesimi kucaklayan ve herkesin güveneceği bir yönetim kurulu oluşturulmaları bu çalışmada en büyük pay oldu. Böyle bir yönetim oluştuktan sonra her kesimden yardımlar çığ gibi büyüdü.
Siyasiler, yerel yönetimler, bir çok kurum ve kuruluş ile iş adamaları destek verdi. Kulüp başkanı bir konuşmasında ' Memur gibi arkadaşlar her harcamamızı kayıt altına alıp ayağımızı yorgana göre uzatalım. Yüklü harcamalardan kaçınalım ekonomimizi iyi kullanalım' sözleri sonrası ödenemeyecek bir borçlanma yapılmaması kararı alındı. Çok yetenekli olmaktansa daha az yetenekli ama ahlaklı oyuncular ile uzun süreli sözleşme imzalanması çalışması yapılırken Samsunspor meyvelerini de bu  sezon almaya başladı. Kulüp içindeki oyunculara verilen ücretler arasında uçurum oluşturmayarak iç barışı sağlamak çalışması belki de sıkıntı günlerden kurtulmanın en büyük çalışması oldu. Samsunspor reklam konusunda ilin önde gelmiş kuruluşlarından yararlanırken sabit gelir konusunda İş Bankası Samsunspor Kredi kartı, Otopark, Turkcell ve Vodafone SMS kampanyası haricinde bir geliri bulunmamaktadır.

 

 

Diğerleri

 

Aslında Bolusporluyuz.com olarak hemen hemen tüm kulüpleri inceledik ama bu üç Karadeniz ekibinin yapmış olduklarını örnek teşkil etmesi amacı ile paylaştık. Üzülerek sizlere iletiriz ki diğer kulüplerimiz büyük bir borç içinde ve maddi sıkıntı içinden kurtulmak için yıllardır hedef konularak başarısızlıklar sonrası küstürülmüş camiayı kendilerine çekmeye çalışıyorlar. Belki de en şanslı kulüpler belediye takımları. 

 

Sonuç olarak mevcut durumumuzu düşünecek olursak ' Sağlam Temeller Kurmak ve Kalıcı Olmak' için camia olarak bizlerinde projeler üretmesi ve küçük şehrin büyük öyküsünün aslında o kadarda küçük olmadığı ve bu camiada söz sahibi olduğunu kanıtlamak için el birliği verelim. Şahsım sayın Emin Semercioğlu'na seçim süreci haftasında üç proje sunmuş ve raporlarını paylaşmış olup bunlardan birinin her kulüp tarafından düşünülmesi birinin sadece bir kulüp tarafından uygulandığı her ne kadar gelir elde etme açısından fazla getirisi olmasa da prestij açısından kulübümüze katkı sağlayacak bir çalışmanın da  Bank Asya Liginde sadece 3 kulüp tarafından uygulanması beni şaşırtmadı. Bu projelerin devreye girmesi sürecinde Sayın başkanımız çok mu yalnız kalıyor acaba ? Bu projeler gibi yeni projeler üretip yada yönetimin planlarında olan projeleri yürütmesi aşamasında neden bir beyin takımı kurulmaz anlamışta değilim. Bu saatten sonra o kişi bu kişi diye adlandırıp onun görevi demeden Bu renklere gönül veren tüm sivil toplum kuruluşları , sanayicilerimiz, iş adamlarımız , esnafımız , taraftarımız , basınımız kısacası tüm camia olarak elimizi taşın altına koyalım. Listelenmiş projelere destek verelim. Yeni projeler düşünelim faaliyete geçmesi için tetikleyici olalım.

 

Yukarıda örneklerini paylaştığım 3 kulüp ile ilgili bilgileri temin ederken ve bu bilgileri paylaşmamda bana yardımcı olan ve Bolusporluyuz.com olarak  her zaman bilgi paylaşımlarımız olan tüm kulüplerin resmi site editörleri , dernek site editörleri , taraftar grupları siteleri editörlerine teşekkür ederim.

 

Saygılarımızla

 

 

2403 kez okundu.

6 yorum yapılmış
  • İsmail Saka
    16 Şubat 2011 • 18:43
    Öncelikle güzel bir yazı olmuş. Araştırma konusuda bence başarılı. Yazıdada dediği gibi Bolusporumuz için kalıcı gelir elde edilebilecek projeler geliştirilmesi ve bizlerinde destek vermesi. Bu yazıdan Yönetimimiz umarım bir parçada olsa ders alır.
  • bolulu murat
    16 Şubat 2011 • 18:48
    günümüzde en güzel kazanç benzinlik işinde.boluspor adına bir benzinlik açılması uygun olur.güzelde gelir getirir.
  • Şahap Gürsoy
    16 Şubat 2011 • 19:47
    Elinize Sağlık güzel bir yazı olmuş inşallah artık civiler çakılır
  • rizeli
    17 Şubat 2011 • 03:26
    darisi basiniza gardaslar
  • Rıfat BEYTEKİN
    17 Şubat 2011 • 07:42
    Samsunporlu biri olarak yaptığınız araştırmalar için sizi tebrik ederim.Ayrıca Boluspor dışındaki 3 takıma yaklaşımınızda örnek teşkil ediyor.Görüldüğü gibi KARADENİZ li olma farkı heryerde belli oluyor.Bu haftaki maç için sonsuz başarılar. Saygılar
  • İsmail Arslan
    17 Şubat 2011 • 16:49
    fatihim güzel yazmışsında hangi yönetim yapacak bu işleri herkes birbirinin kuyusu kazarken mi yapılacak ,ama güzel tespitler olmuş

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.2686460018158