Passolig Duvara Tosladı; “İptal İstemiyle” Passo-Lig Uygulamaları Anayasa Mahkemesinde

19 Kasım 2014

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin Passolig’in iptali için açtığı davada mahkeme, uygulamayı Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne aykırı buldu.

18 Kasım 2014 tarihinde Ankara Adliyesi 16. Tüketici Mahkemesi'nde görülen duruşmada Passolig firması, taraftar derneğinin dava açma hakkı olmadığını savunarak davanın düşürülmesini istedi. Ancak bu  talep reddedildi. Aynı şekilde derneğin Passolig için ihtiyadi tedbir kararı verilmesi talebi de kabul görmedi. Ancak mahkeme önemli bir karara imza attı. Mahkeme, 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası’nda elektronik bilet hariç elektronik kart uygulamasını içeren maddenin Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne aykırı bularak konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı ve mahkemeyi de 30 Haziran 2015’e erteledi.

Anyasa Mahkemesi, tüketici mahkemesinin talebine uyarsa elektronik kart yani Passolig iptal edilecek. 16. Tüketici Mahkemesi, duruşma tarihine kadar bir görüş gelmezse o zaman mevcut yasalara göre karar oluşturacak.

ANAYASA MAHKEMESİ ÖNCESİ ALINAN KARAR NE ANLAMA GELİYORDU

Passo-lig davasında mahkeme 'İptal İstemiyle' Passo-Lig uygulamalarını Anayasa Mahkemesi' ne gönderdi. Anayasa mahkemesi öncesi bu karar ne anlama geliyordu ?

1) Mahkeme elektronik bilet uygulamasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti ve davayı anayasa mahkemesine sevketti.
2)Passo-Lig' in içine girdiği hukuki risk nedeniyle buldukları yabancı kaynaklar erken geri ödeme isteyebilir, bu da yeni yatırım yok demek!
3)Passo-Lig gelirleri yasaya göre haczedilemiyordu. Anayasa Mahkemesinin emsal kararlarına göre bu karar bozulacak. Böylelikle kulüplerin passo' ya olan göbek bağları kesilmiş olacak. 
4) 6222' deki E-bilete bağlı hükümlerin de iptal edilmesinin önü açıldı.
5) Taraftarların nazarında baştan beri yanlış olan Passo-Lig ve e-bilet uygulamaları, artık KANUNLAR NAZARINDA DA'ŞÜPHELİ' konumunda olduğu alınan kararla onandı. 
6) Bu kararda hukuki süreç kadar taraftarların boykot direnişi de etkili oldu. 

3036 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.046525955200195